Onze garage

1924 – 2023

Een toekomst op basis vanaf 99 jaar ervaring

“Garage de la Chapelle” te Edingen werd gesticht in 1924 door Louis TENNSTEDT, onze grootvader, en is een van de oudste Citroën-garages in België: 96 jaar of drie generaties.

Louis TENNSTEDT, die liever garagehouder werd dan in de suikerfabriek van zijn vader te gaan werken, kocht op 4 september 1924 zijn eerste CITROËN, een demonstratiewagen van de “Grand garage national Marc DEVERGNIES – LEROY” te Binche.

Het was een heldhaftige tijd. In heel het kanton van Edingen hadden slechts drie notabelen een auto. Onze grootvader verkocht toen een tot drie auto’s per jaar.

De daaropvolgende jaren kwamen de B2, de B14… en de befaamde Rosalie uit, en in 1934 de prachtige Traction Avant, waardoor de verkoop geleidelijk steeg. Door voor CITROËN te kiezen, had Louis TENNSTEDT op de toekomst gemikt.

Hoe hard de oorlogsjaren ook waren, toch viel het werk niet stil. Om de klanten te helpen en de arbeiders aan het werk te houden, werden in de werkplaatsen aan de Porte d’Hoves eigenaardige voertuigen gemaakt die aan Denis Papin deden denken, namelijk wagens met een gastank die enorm veel onderhoud vergden. Joseph TENNSTEDT, onze pa, die de oudste was van zes kinderen, werkte aan de zijde van zijn vader om kost wat kost de dienstverlening aan de klanten te verzekeren.

Na de oorlog trad de tweede TENNSTEDT-generatie in de garage aan. Joseph, Marie-Aimée, Roger, Léon, Madeleine en Jean-Marie stelden alles in het werk om de verkoop weer te doen opleven met de nieuwe gamma’s die CITROËN uitbracht. De wachtlijsten waren toen lang en de levertijden bedroegen ongeveer twee jaar.

Enkele jaren later werden de werkplaatsen aanzienlijk uitgebreid en volledig vernieuwd. In 1958 werd een splinternieuwe en moderne tentoonstellingsruimte met twee verdiepingen ingehuldigd, alsook een tankstation. Dankzij de dynamiek van onze ouders, ooms en tantes en de knowhow van hun naaste medewerkers kende de garage al vlug een buitengewone ontwikkeling en expansie. Het was de tijd van de 2 PK, de DS en de ID.

Anekdotes bestaan er genoeg over die periode. Onze kindertijd was ervan doordrongen. Geen wonder dus dat de derde TENNSTEDT-generatie in de jaren negentig voor de aflossing van de wacht zorgde.

Er werd al vlug besloten om onze installaties te moderniseren. In 1995 trokken we dan ook een nieuw en veel rationeler gebouw op, dat beter geschikt is voor de dienstverlening aan onze klanten. Met dat dynamische imago wilden we resoluut de jaren 2000 instappen. Ons groot vertrouwen in het merk en in de deskundigheid van ons personeel vormen daarbij onze kracht.

Onze klantenkring beperkt zich niet alleen tot Edingen, maar reikt tot ver daarbuiten. We hebben zelfs enkele klanten uit Brussel en van “over de grens”, die soms al meer dan 50 jaar naar de garage komen.

Dat we binnenkort 99 jaar ervaring hebben, mag worden gevierd. Het vormt een uitstekende gelegenheid om onze ouders, ooms en tantes te danken voor de bezieling en ervaring die ze ons hebben meegegeven. Ook naar onze meer dan 8000 trouwe klanten gaat onze dank uit.

Wij hadden immers nooit kunnen denken wat tevreden klanten voor ons kunnen doen.

Etienne en Jean-Pierre TENNSTEDT